Få vores nyheder på mail

Godt arbejdsmiljø får seniorer til at blive på arbejdsmarkedet

Nyhed   •   Sep 14, 2017 10:00 CEST

Et godt arbejdsmiljø er vigtigt, hvis de ældre ansatte skal blive på arbejdsmarkedet.

Overkommelige opgaver, godt kollegaskab og et velfungerende arbejdsmiljø. Det er nogle af de faktorer, der kan være med til at holde kommunernes ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet, konkluderer ny rapport.

Danskerne skal arbejde længere og gå senere på efterløn og folkepension. Spørgsmålet er bare, hvad der kan være med til at holde de danske seniorer på arbejdsmarkedet.

Det kommer en ny rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, med et bud på. Den konkluderer, at et godt arbejdsmiljø med overkommelige opgaver og gode relationer til kollegaerne er faktorer, der kan bidrage til at fastholde ældre medarbejdere på arbejdspladsen.

Arbejdsmiljøet er også afgørende for, om de ansatte har lyst til at fortsætte med arbejdet, selvom de har nået en alder med økonomisk mulighed for at forlade arbejdsmarkedet. Det fremgår også af rapporten.

Konklusionerne bygger på svar fra 78 kvalitative interviews med kommunalt ansatte medarbejdere og ledere.

Særligt ufaglærte seniorer fortsætter i arbejde

Hos Dansk Industri (DI) har man også undersøgt udviklingen i ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet. Her er man kommet frem til, at der fra 2013 til 2016 er kommet 39.000 flere lønmodtagere over 60 år.
Ifølge underdirektør i DI, Steen Nielsen, kan det forklares med de seneste års ændringer på efterlønsområdet.

”Det er rigtig positivt, at så mange medarbejdere over 60 år vælger at fortsætte og give et ekstra nap med på arbejdsmarkedet. Virksomhederne har hårdt brug for, at så mange som muligt udbyder deres arbejdskraft, så vi kan fortsætte væksten,” siger han til di.dk.

Mange af seniorerne, der bliver på arbejdspladserne, er ufaglærte. Over den treårige periode fra 2013 til 2016 var der 14.000 flere ufaglærte medarbejde på over 60 år, viser DI’s analyse.
Det overrasker imidlertid Steen Nielsen, der mener, det ville være forventeligt, at det var de højtuddannede, der fyldte i billedet.

Hos DI ser man overordnet positivt på tendensen. Når seniorer bliver i arbejde kan det nemlig være med til at løse virksomhedernes generelle problem med manglende arbejdskraft. Men for den enkelte virksomhed kan seniorernes fastholdelse også betyde, at vigtig viden og erfaring bliver bevaret i virksomheden. 

Læs mere om VIVES rapport her

Læs mere om stigningen i ufaglærte seniorer på arbejdsmarkedet her

Læs mere om, hvordan seniorer kan fastholdes på arbejdspladsen her