Gå til indhold
Der er forskel på, om unge på uddannelseshjælp skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Ekspert peger dog på, at det kan gavne mange unge at komme ud i arbejde, inden de skal starte på en uddannelse.
Der er forskel på, om unge på uddannelseshjælp skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Ekspert peger dog på, at det kan gavne mange unge at komme ud i arbejde, inden de skal starte på en uddannelse.

Nyhed -

Unge kontanthjælpsmodtagere står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet

Kun hver femte unge kontanthjælpsmodtager står klar til at starte i arbejde med én dags varsel. Det skyldes primært, at der ikke stilles krav om rådighed til unge på uddannelseshjælp i kontanthjælpssystemet.

Størstedelen af unge i kontanthjælpssystemet er på uddannelseshjælp, og det har betydning for, om de står til rådighed for arbejdsmarkedet. Kun 18 procent af unge under 30 år på kontanthjælp er parate til at takke ja til et arbejde med én dags varsel. Det viser Agendas nye opgørelse.

Det lave rådighedstal skyldes primært, at der ikke stilles krav om rådighed til de unge på uddannelseshjælp. 

De unge på denne ydelse bliver enten vurderet åbenlyst uddannelsesparate, uddannelsesparate eller aktivitetsparate. Mens de åbenlyst uddannelsesparate skal være til rådighed frem til deres studiestart, har de uddannelsesparate ingen rådighedspligt, inden de starter på en uddannelse.

I dag er ca. otte procent vurderet åbenlyst uddannelsesparate, og de står til rådighed.

Manglende krav er en udfordring

Det er en udfordring, at der kun stilles de krav til de åbenlyst uddannelsesparate, mener Kent Hairing, ungerådgiver hos Headspace. Han mener, at mange unge har fordel af at komme i beskæftigelse fremfor i aktivering eller virksomhedspraktik.

”Ordinær beskæftigelse er meget afgørende for unge. De føler sig mere respekterede, når de laver et stykke arbejde, som de bliver betalt for,” siger Kent Hairing til Agenda.

Uddannelse overskygger beskæftigelse

Hos Cabi mener Jesper Pedersen, seniorkonsulent på ungeområdet, at det med nogle unge er vigtigt ikke kun at fokusere på uddannelse, men også på beskæftigelse:

”Nogle unge har brug for at få fodfæste på arbejdsmarkedet, inden uddannelse kommer på tale. De bliver tabt, hvis der udelukkende er fokus på uddannelse,” siger han til Agenda.

Han mener, at beskæftigelse langt hen ad vejen er kommet til at stå i skyggen af uddannelse. Derfor mener han, at erhvervslivet fremover skal integreres mere i indsatsen for de unge i kontanthjælpssystemet. Han mener, tiltag som virksomhedspraktik, småjobs eller uddannelsesforløb på virksomhederne kan være en del af løsningen.

Ifølge ham vil særligt unge, der er usikre på deres uddannelsesvalg, have stor gavn af at få tilknytning til en virksomhed. Det vil kunne hjælpe dem med at skabe afklaring om deres fremtid:

"Virksomheder stiller krav, og man får et billede af, hvad man kan blive. Samtidig får man succes og selvtillid. For nogle unge er et kort møde med erhvervslivet, alt der skal til,” siger han.

Læs mere hos Agenda

Emner

Kategorier

Kontakt

Dorthe Lundh

Dorthe Lundh

Pressekontakt Presseansvarlig Kommunikation og Marketing 4016 3101
Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126

Plads til flere i arbejde

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark