Gå til indhold
Nye tal peger på, at den ændrede procedure for jobafklaringsforløb virker. Flere kommer hurtigere tilbage i arbejde.
Nye tal peger på, at den ændrede procedure for jobafklaringsforløb virker. Flere kommer hurtigere tilbage i arbejde.

Nyhed -

Sygemeldte kommer hurtigere tilbage i arbejde med nye regler for jobafklaring

Beskæftigelsesministeren glæder sig over, at den ændrede procedure omkring jobafklaringsforløb får flere tilbage i job. Ekspert mener dog, der mangler viden og kendskab til de langvarige effekter, før man kan drage entydige konklusioner.

Proceduren omkring jobafklaringsforløbene blev ændret med sygedagpengereformen tilbage i 2014, og nu er det tid til at gøre status. Beskæftigelsesministeriets nye tal viser, at det nu cirka er hver fjerde, der er i job, tre måneder efter de har afsluttet et jobafklaringsforløb.

Og de tal glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han tolker tallene som tegn på en vellykket reform her tre år efter:

”Tallene viser for mig, at den nye sygedagpengereform er med til at understøtte, at folk i højere grad kommer tilbage på arbejdsmarkedet - og også hurtigere,” siger ministeren til Ritzau.

I alt 27 procent af de sygemeldte var i arbejde, tre måneder efter at jobafklaringsforløbet var slut i perioden mellem andet halvår af 2014 til første halvår af 2016. Men tallene viser også en generelt stigende beskæftigelsesrate blandt dem, der gennemførte jobafklaringen. 

De ændrede regler på området har betydet, at kommunen i dag skal beslutte, om en borger skal gennem et sådan forløb efter 22 uger på sygedagpenge. Denne frist hed tidligere 52 uger.
Det betyder ifølge ministeren, at indsatsen i dag kommer tidligere og bliver mere målrettet. 

Manglende viden om langvarige effekter

Ministerens konklusioner møder umiddelbart opbakning hos Stella Mia Sieling-Monas, adjunkt ved Professionshøjskolen Metropols samfundsvidenskabelige fakultet. Hun pointerer dog også, at tallene ikke alene er grundlag for at konkludere noget entydigt om effekten:

”Vi mangler lidt viden om, hvordan de tal fordelte sig inden reformen. Vi bliver også nødt til at se nærmere på de langvarige effekter. Det er også vigtigt, at raskmeldingen er bæredygtig,” siger hun til Ritzau.

Derudover kritiserer hun den korte tidsfrist sagsbehandlerne har på 22 uger. Både hun og Socialrådgivernes Fagforening mener, det er kort tid til at nå at skaffe alle de nødvendige dokumenter, inden den sygemeldte skal vurderes igen.

Læs mere hos dknyt og Berlingske 

Læs mere om jobafklaringsforløbene og reglerne her

Emner

Tags

Pressekontakt

Kathrine Juhl Jørgensen

Pressekontakt Digital redaktør Website 2517 0497
Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126

Bedre arbejde til flere

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark