Gå til indhold
​I 2012/2014 blev 37.605 lønmodtagere spurgt, hvor ofte de havde følt sig stressede inden for de seneste to uger. 14 % svarede ‘ofte’ eller ‘hele tiden’.
​I 2012/2014 blev 37.605 lønmodtagere spurgt, hvor ofte de havde følt sig stressede inden for de seneste to uger. 14 % svarede ‘ofte’ eller ‘hele tiden’.

Nyhed -

Stress kan forebygges - og indsatsen er vigtigere end nogensinde

Ny forskning fra NFA viser, at der er en klar sammenhæng mellem stress og efterfølgende fravær på arbejdsmarkedet. Forebyggelse, dialog og opfølgning er vejen frem, mener Marlene Fabrin, seniorkonsulent i Cabi.

I 2012/2014 blev 37.605 lønmodtagere spurgt, hvor ofte de havde følt sig stressede inden for de seneste to uger. 14 % svarede ‘ofte’ eller ‘hele tiden’.

Forskning udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at gruppen i de efterfølgende fire år har færre arbejdsdage, flere dage i sygesengen og længere ledighed. Helt præcist havde disse personer 37-117 færre arbejdsdage, 7-52 dages mere sygdom og 2-24 flere dage uden job.

Ifølge NFA, står det derfor klart og tydeligt, at der er en sammenhæng mellem stress og varigheden af efterfølgende fravær på arbejdsmarkedet.

”Beregningerne er lavet med en ny metode, der giver nye interessante muligheder for at se mønstre og adfærdsændringer i et ellers komplekst sammensurium af lønudbetalinger, sygefraværsregistreringer, dagpenge- og kontanthjælpsudbetalinger,” fortæller Jacob Pedersen, statistiker og forsker på NFA, til Ritzau.

Tallene er benhårde. Stress har store konsekvenser for den enkelte, og samtidigt påvirker det virksomhedens kerneforretning. Når vi forebygger stress, kræver det, at vi går mere strategisk til værks og kigger på stressens vækstbetingelser frem for på den enkelte medarbejder, fortæller Marlene Fabrin, seniorkonsulent i Cabi:

“Lederne har et stort ansvar for at være opmærksomme på medarbejderne, og medarbejderne skal spørge ind til hinanden. Trivsel på arbejdspladsen er et fælles ansvar, og dialog og tillid er fortsat de stærkeste værktøjer. De ‘bløde’ snakke har en vigtig betydning for bundlinjen.”

Seniorkonsulenten anbefaler HUSET, som er et gratis screeningsværktøj, der kan give overblik over de forebyggende tiltag, der findes til at bekæmpe stress og mistrivsel.

”Det kan være små skridt, der gør, at der skabes et fælles sprog og kultur omkring håndtering af stress og sygefravær på arbejdspladsen. Dialogen omkring stress og mistrivsel er nødvendig, men den kan ikke stå alene. Opfølgning er også helt essentielt. Jeg ser ofte, at netop opfølgning er noget af det, der bliver nedprioriteret ude i virksomhederne. Opfølgningen skal struktureres, så både arbejdsgiver og medarbejder kan følge med i, om de handlinger, der er aftalt, skaber den ønskede bedring,” afslutter Marlene Fabrin.

Læs mere om forskningen her

Læs mere om HUSET 

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Malene Boel Kristensen

Malene Boel Kristensen

Pressekontakt Marketingkoordinator Kommunikation og Marketing 2099 7771

Relateret materiale

Plads til flere i arbejde

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark