Gå til indhold
I nogle kommuner kommer størstedelen af borgerne, der har været i ressourceforløb, efterfølgende på førtidspension. I andre kommuner gælder det ingen.
I nogle kommuner kommer størstedelen af borgerne, der har været i ressourceforløb, efterfølgende på førtidspension. I andre kommuner gælder det ingen.

Nyhed -

Store forskelle på om kommunerne giver førtidspension efter ressourceforløb

I nogle kommuner kommer 80 pct. af borgerne på førtidspension efter et ressourceforløb. I andre kommuner får ingen tilkendt førtidspension efter forløbet. Den forskel er for stor, mener professor.

I Guldborgsund Kommune er otte ud af ti på førtidspension en måned efter, de har gennemført et ressourceforløb. I Hørsholm Kommune er der ikke én, der er kommet på førtidspension efter et sådant forløb. Og eksemplerne er langt fra enestående. Der er stor forskel på de enkelte kommuners praksis, når de tilkender førtidspension, viser Avisen.dk’s gennemgang af tal fra jobindsats.dk.

Selv i landets to største byer er forskellene store. Mens Aarhus Kommune giver førtidspension til 30 pct. af dem, der har afsluttet deres ressourceforløb, gælder det samme kun 14 pct. i Københavns Kommune. Og byerne er ellers meget sammenlignelige, mener Kirsten Ketscher, professor i socialret på Center for Retslige studier på Københavns Universitet.

”Der burde ikke være en så markant en forskel,” siger hun til dknyt.dk.

Forskelligheder eller forkert praksis?

Kirsten Ketscher stiller spørgsmålstegn ved, om nogen kommuner administrerer lovgivningen forkert. Kommunerne må nemlig ikke sende folk på kontanthjælp, hvis de stadig er syge, men skal i stedet tilbyde dem et nyt ressourceforløb.

Adm. direktør Bjarne Winge fra Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsforvaltning slår dog fast, at de overholder loven på området:

”Det ligger i ressourceforløb, at nogen bliver afklaret til kontanthjælp, da alle ikke er berettiget til førtidspension eller fleksjob. Jeg kan ikke svare for andre kommuner, men vi følger lovgivningen,” skriver han i et mailsvar til Avisen.dk.

Læs mere her

Læs mere om ressourceforløb og førtidspension her

Emner

Tags


Cabi er et nonprofit videns-, netværks-, og formidlingshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for virksomheder og kommuner, der ønsker at fremme:

  • Udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse.
  • Udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job.
  • Trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Jakob Rom Johansen

Jakob Rom Johansen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Presse, nyhedsbeve, nyheder, sociale medier 20658534

Relaterede nyheder