Gå til indhold
Sidste år blev knap 13.000 tildelt førtidspension, og det er en fordobling i forhold til 2014
Sidste år blev knap 13.000 tildelt førtidspension, og det er en fordobling i forhold til 2014

Nyhed -

På få år er antallet af nye førtidspensioner fordoblet

Flere borgere får tildelt førtidspension end for blot få år siden, og kommunerne nærmer sig niveauet fra før reformen af førtidspension, skriver Altinget.dk

På fem år har kommunerne mere end fordoblet antallet af borgere, som får tildelt førtidspension.

Nye tal fra Jobindsats.dk viser, at niveauet for tildeling af førtidspension nærmer sig situationen umiddelbart inden reformen af førtidspension, der trådte i kraft i 2013, og som Mette Frederiksen stod i spidsen for som beskæftigelsesminister. Det skriver Altinget.dk

I 2014 blev lidt over 6.000 tildelt førtidspension, hvilket ifølge Altinget.dk er historisk få. I 2018 blev knap 13.000 tildelt førtidspension.

Reformen af førtidspension og fleksjob indførte en helt ny ydelse baseret på såkaldte ressourceforløb og medførte en historisk hård opbremsning i tildelingen af førtidspension, som blev halveret i årene efter.

De seneste år er det store fald imidlertid afløst af en kraftig stigning, som ser ud til at fortsætte i 2019.

Ekspert: Første generation af ressourceforløb bliver afsluttet

”En logisk forklaring er, at den første generation af reformens femårige ressourceforløb nu løber ud. Og så finder man ud af, at der ikke er meget perspektiv i at fortsætte ad det spor, og i stedet tildeler man førtidspension,” siger Thomas Bredgaard, der er arbejdsmarkedsforsker og professor (mso) ved Aalborg Universitet, til Altinget.dk

Samme forklaring kommer fra Aalborg Kommune. Her har udviklingen gennem årene svinget nogenlunde i takt med landsgennemsnittet.

”Når ressourceforløbene tages op igen, så fører mellem 60 og 70 procent af dem her i Aalborg til, at man får en førtidspension. Det er helt forventeligt,” siger Mai-Britt Iversen (S), der er rådmand for familie- og beskæftigelse i Aalborg Kommune til Altinget.dk

Ekspert: Tværfagligt samarbejde er vanskeligt

Annette Juul Jensen, seniorkonsulent hos Cabi er enig med Thomas Bredgaard og Mai-Britt Iversen i, at en del af forklaringen på stigningen er at mange af de første ressourceforløb nu bliver afsluttet.

Hun peger dog også på, at det forsat kræver rigtig meget  af kommunerne og samarbejdspartnere at skabe gode og sammenhængende ressourceforløb.

"Det er en særdeles krævende opgave at få alle aktører med om bord og arbejde i samme retning. Kommunerne har via jobcentrene fokus på at afklare borgernes arbejdsevne, men borgere, som er i ressourceforløb, har ofte både psykiatrien og sundhedsvæsnet inde på livet. Det er store organisationer, som både internt og eksternt skal skabe et tæt, tværfagligt samarbejde. Og det er en vanskelig opgave at få til at lykkes," siger Annette Juul Jensen.

Emner

Tags

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Presse og kommunikation 3066 1688

Relaterede nyheder

Bedre arbejde til flere

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark