Gå til indhold

Nyhed -

Nyankomne flygtninge er mere jobparate end flygtninge, der har boet her flere år

Næsten hver syvende nyankomne ikke-vestlige flygtning bliver erklæret jobparat. Det samme gælder kun for hver fjerde af de indvandrere, der har boet her i over syv år. Forklaringen er, at indstillingen til flygtninge har ændret sig i jobcentrene.

Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem, hvor mange år du har boet i Danmark, og hvor tæt du er på at komme i job. Det fremgår af nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). 

68 procent af de nyankomne ikke-vestlige flygtninge er jobparate. Langt færre indvandrere, der har været her i syv år eller mere, er jobparate. For denne gruppe gælder det 26 procent. 

Anderledes modtagelse i jobcentre

Forskellen skyldes ikke, at der er markante forskelle på de mennesker, der kommer til Danmark. Den skyldes nærmere en forskel på, hvordan de bliver modtaget ude på jobcentrene. Det mener chefkonsulent fra DA, Berit Toft Fihl:

”Alt peger på, at det er en ny indstilling i jobcentrene, som får flere flygtninge i arbejde end tidligere,” siger hun til fyens.dk.

Hun peger blandt andet på, at flygtninge engang skulle kunne dansk for at være jobparate. I dag ser man i stedet på, hvad flygtninge reelt kan, når de kommer hertil. Jobcentrenes ændrede praksis skyldes blandt andet de ændrede regler, der fulgte med trepartsaftalen i oktober 2016.

I dag skal kommunen som udgangspunkt erklære en flygtning jobparat de første tre måneder.

Misforstået godhed

Kommunernes tilgang har ændret sig over de seneste årtier. Det mener Laila Jerming Graf, der til daglig er afdelingsleder ved integrationsafdelingen i Randers:

”I en misforstået godhed valgte man i 80'erne og 90'erne at fortælle flygtninge, at det var synd for dem. Man stillede ikke krav, og man gav dem muligheden for at blive passive,” siger hun til fyens.dk.

Også i Randers ser man samme mønster. Her er 77 procent af de nyankomne flygtninge jobparate. For dem, der har været her i flere år, er samme tal 20 procent.

Læs mere her 

Læs mere om flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet 

Emner

Tags


Cabi er et nonprofit videns-, netværks-, og formidlingshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for virksomheder og kommuner, der ønsker at fremme:

  • Udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse.
  • Udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job.
  • Trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Jakob Rom Johansen

Jakob Rom Johansen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Presse, nyhedsbeve, nyheder, sociale medier 20658534