Gå til indhold
Jobcentrene skal spare for at finansiere aftale om tidlig pension
Jobcentrene skal spare for at finansiere aftale om tidlig pension

Nyhed -

Jobcentre sendt på sparekurs

Beskæftigelsesindsatsen skal slankes med 1,1 milliarder kr. for at finansiere aftalen om tidlig pension. Det sker blot to år efter regelforenklingen, som også medførte besparelser. Fagforbund er bekymrede.

Færre regler og proceskrav og større fokus på individuel hjælp til ledige skal løfte beskæftigelsesindsatsen - og samtidig sikre en besparelse på 1,1 milliarder kroner.

En såkaldt 'nytænkning af den kommunale beskæftigelsesindsats' udgør en central del af finansieringen af den aftale om en ny ret til tidlig pension, som regeringen for nylig indgik med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Det skriver Altinget.dk

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er det endnu for tidligt at gå i detaljer med, hvad det konkret betyder for ledige og jobcentrene.

"Regeringen vil komme med et forslag, som skal forhandles med Folketingets partier næste år. I dag bruger vi godt 13 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen, og vi mener bestemt, det er muligt at give borgerne en god beskæftigelsesindsats for 12 milliarder kroner ved at bruge ressourcerne dér, hvor de har størst effekt og hjælper flest," skriver han i en mail til Altinget.

Partierne bag aftalen om tidlig pension er enige om, at jobcentrene er omgivet af for meget bureaukrati, og finansordfører for Dansk Folkeparti, Rene Christensen, vil løsne kontrolkravene om jobcentrene.

HK: Frygter for kvaliteten

Udsigten til besparelser skaber bekymring hos HK Kommunal, som repræsenterer mange af de ansatte på jobcentrene.

Forligspartiernes intention om at forbedre indsatsen samtidig med at spare over en milliard, er naiv, mener næstformand Mads Samsing.

"En besparelse på den kommunale beskæftigelsesindsats er de facto en besparelse på den aktive arbejdsmarkedspolitik. Vi er sådan set enige i, at der kan frigøres nogen ressourcer. Men jeg har meget svært ved at se, at der kan spares en milliard, uden at det går ud over de ledige," siger han til Altinget.

Hos KL er man ikke afvisende over for, at det er muligt at lave en både bedre og billigere indsats, men uden dog at lægge sig fast på, om pensionsaftalens forudsatte milliard kan hentes uden at det går ud over kvaliteten i indsatsen for de ledige.

Potentialet ligger ifølge formanden for KL's arbejdsmarkeds- borgerserviceudvalg, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), først og fremmest i at begrænse "papirnusseri".

"Hvis man for alvor vil gøre en forskel, skal der laves grundlæggende ændringer i den måde, vi tilrettelægger indsatserne på, så vi får langt mindre bureaukrati og færre procesregler og i højere grad kan prioritere kræfterne lokalt i forhold til de lediges behov," skriver Thomas Kastrup-Larsen i en mail til Altinget.

Mere information

Læs hele artiklen hos Altinget

Se også Cabis tema om forenklingen af beskæftigelsesindsasten

Emner

Tags


Cabi er et nonprofit videns-, netværks-, og formidlingshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for virksomheder og kommuner, der ønsker at fremme:

  • Udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse.
  • Udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job.
  • Trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Jakob Rom Johansen

Jakob Rom Johansen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Presse, nyhedsbeve, nyheder, sociale medier 20658534