Gå til indhold
De kompenserende ordninger kan med fordel anvendes, når personer med psykiske lidelser skal ansættes eller fastholdes i job.
De kompenserende ordninger kan med fordel anvendes, når personer med psykiske lidelser skal ansættes eller fastholdes i job.

Nyhed -

I arbejde med psykisk sårbarhed – hvordan får vi flere med?

Der blev sat fokus på værdien af at inkludere mennesker med psykisk sårbarhed på arbejdsmarkedet, da VirksomhedsnetværkCabi afholdt arrangementet ’Medarbejdere med psykiske lidelser – gevinst eller udfordring?’. En styrket brug af de handicapkompenserende ordninger kan medvirke til, at flere personer med psykisk sårbarhed kan komme i arbejde.

At have et arbejde er en væsentlig del af processen med at komme sig efter psykisk sygdom. Det budskab gik igen på dagens netværksarrangement, hvor de gode historier stod i kø for at understrege pointen.

Beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen, åbnede arrangementet med sin egen personlige fortælling om en kollega, som han i sin tid, som tillidsmand på havnen, fik i gang igen, efter at kollegaen i en periode havde været sygemeldt med stress og depression.

Brug de kompenserende støtteordninger til personer med psykiske funktionsnedsættelser

Det at få foden inden for på arbejdsmarkedet kan dog være ganske vanskeligt, hvis man på grund af en psykisk lidelse har pådraget sig nogle begrænsninger i forhold til at udføre sit arbejde.

Har man eller har man haft en psykisk lidelse, kan man have en psykisk funktionsnedsættelse, fx hukommelsesvanskeligheder, som kan stå i vejen for, at man kan udføre sit arbejde uden hjælp. Det kan der i mange tilfælde kompenseres for – på samme måde, som man kan kompensere for et fysisk handicap.

”De handicapkompenserende ordninger har en rigtig god effekt. De betyder i nogle tilfælde ligefrem forskellen på arbejde eller arbejdsløshed - og typisk for ganske få midler. Man kan komme langt med fx en times personlig assistance om dagen til en medarbejder med hukommelsesbesvær,” fortæller Alice Serup, handicapnøgleperson i Jobcenter Aarhus.

Arbejde vendte livet i en ny retning

Det gør stort indtryk, da en højgravid, ung kvinde stille fortæller, hvordan hun ved hjælp af sit job og gode kolleger hos en butikskæde, langsomt kravlede ud af sin skizofreni og kom tilbage til livet. Så meget, at hun efterfølgende har taget en akademisk uddannelse, er i job på helt almindelige vilkår og bor i et lille hus på landet sammen med sin kæreste, og deres – snart – to børn.

”Uden det job og uden den støtte, jeg fik fra mit arbejde dengang, havde jeg ikke kunnet bryde med min sygdom, men var nok endt på førtidspension, ligesom mine søstre og min mor, der også kæmper med psykiske lidelser,” lød dommen klart og tydeligt fra den unge kvinde.

Lad de gode historier tale for sig selv – og gå i gang med at tage et ansvar i dag

”Det er jo sådanne historier, vi lever af. Dem, der giver os lysten og energien til at blive ved. Det er stærkt vanedannende at kunne gøre den slags forskel i et andet menneskes liv,” lød det begejstret fra Peter Nørgaard, Founder og boardmember i Creativ Company. En virksomhed, der igennem 10 år har ansat mennesker med psykiske lidelser, og som i dag har 10-15 % af medarbejderstaben ansat på særlige vilkår.

”Hos os skaber vi et positivt overskud på grund af mangfoldigheden. Jeg er helt sikker på, vi får investeringen igen i form af nye impulser, dynamik, arbejdsglæde og loyale medarbejdere,”understregede han.

Dit lokale jobcenter kan hjælpe

Det er altid en god idé at tage kontakt til dit lokale jobcenter, som kan fortælle dig mere om din virksomheds muligheder for at få støtte og tage en nærmere snak om, hvad der kan være behov for at kompensere for i dit og din medarbejders tilfælde. Spørg efter nøglepersonen på handicapområdet.

Få mere at vide om psykisk handicap hos Cabi

På Cabis hjemmeside kan du læse mere om de handicapkompenserende ordninger, som kan få flere personer med psykisk og fysisk handicap ind på arbejdspladserne. Du kan også finde en folder om kompensation af psykisk funktionsnedsættelse.

Netværksarrangementet var et såkaldt ’arbejdsarrangement’ afviklet i forbindelse med Rethink Normality, som er en del af Europæisk Kulturhovedstad. Rethink Normality vil sætte skub i debatten om et rummeligt arbejdsmarked med plads til mennesker med psykisk sårbarhed – ved at bidrage til, at vi taler åbent om psykisk sygdom og hvad det betyder for det enkelte menneske.

Arrangementet blev afviklet i samarbejde med GalloJob, SINDs Pårørendeforening, Peer-Netværket Danmark og Jobcenter Aarhus.

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Malene Boel Kristensen

Malene Boel Kristensen

Pressekontakt Marketingkoordinator Kommunikation og Marketing 2099 7771

Plads til flere i arbejde

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark