Gå til indhold
Hvis det står til Dansk Affaldsforening, skal udsatte borgere fremover arbejde med at fikse elektronik, møbler og andet, der havner på genbrugspladsen.
Hvis det står til Dansk Affaldsforening, skal udsatte borgere fremover arbejde med at fikse elektronik, møbler og andet, der havner på genbrugspladsen.

Nyhed -

Forslag: Udsatte borgere skal arbejde med genbrug

Borgere på kanten af arbejdsmarkedet skal reparere ting, der bliver afleveret på genbrugspladserne, foreslår Dansk Affaldsforening. Forslaget vil gøre det muligt for kommuner og affaldsselskaber at oprette de socialøkonomiske reparationsvirksomheder.

Hver dag skrottes alt fra elektronik til gamle møbler, der egentlig godt kan få nyt liv og samtidig give udsatte borgere et nyt liv på arbejdsmarkedet. Borgere på kanten af arbejdsmarkedet skal nemlig reparere genbrugspladsernes guld og samtidig komme i beskæftigelse. Sådan lyder forslaget fra Dansk Affaldsforening, der mener, idéen vil gavne både borgerne og miljøet.

Ved at gøre genbrugspladserne til fremtidige arbejdspladser for udsatte danskere, vil flere kunne hjælpes tættere på arbejdsmarkedet. Direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen, ser mange fordele ved forslaget:

”Det er sund fornuft at skabe nogle socialøkonomiske virksomheder, hvor vi kan bringe borgere tættere på arbejdsmarkedet og samtidig reparere de genstande, borgerne afleverer på genbrugspladserne – til glæde for miljøet, økonomien og de mennesker, der sparer lidt penge,” siger han til dknyt.

Set fra det økonomiske perspektiv vil det bidrage til en cirkulær økonomi. Samtidig vil der være økonomiske fordele ved både at genbruge genstandene og flytte borgerne fra offentlig forsørgelse.

Tanken bag konceptet er, at kommunerne skal finde lokale samarbejdspartnere, fx private virksomheder, der kan bidrage til arbejdet med at aftage og sælge de reparerede genstande. Er det ikke muligt, skal kommunerne selv kunne oprette dem, mener foreningen.

Gode erfaringer herhjemme og i udlandet

Selvom forslaget er nyt, findes der allerede flere erfaringer på området. De kommunale affaldsselskaber har i forvejen erfaringer med at arbejde med flere bundlinjer og give borgere på kanten af arbejdsmarkedet kompetenceløft.

Desuden har udlandet gode erfaringer med lignende projekter. I Belgien går det under navnet ”De Kringwinkel,” der er en socialøkonomisk non-profit virksomhed. Her reparerer belgiere, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, produkter og sælger dem igen. Det har gennem de senere år vist sig at være en succes.

Dansk Affaldsforening mener også, det potentiale er i Danmark.

Mere viden

Læs mere om forslaget her og her

Emner

Tags

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Presse og kommunikation 3066 1688

Bedre arbejde til flere

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark