Gå til indhold
Hjemmearbejde presser medarbejderne som risikerer ensomhed og angst, melder forsikringsselskaber
Hjemmearbejde presser medarbejderne som risikerer ensomhed og angst, melder forsikringsselskaber

Nyhed -

Forsikringsselskaber advarer: Hjemmearbejde kan føre til ensomhed og angst

For mange danskere fungerer hjemmearbejde godt, men tre forsikringsselskaber og to fagforeninger advarer om, at ensomhed, angst og depression lurer under overfladen. Hjemmearbejde kræver den rigtige dosering og meget tydelig ledelse, mener ekspert.

Coronakrisen har sendt mange danskere på hjemmearbejde, og for flertallet af arbejdstagerne fungerer hjemmearbejdet fint. Men for andre bliver isolationen, fraværet af kolleger og ledelse så meget for meget, at det går ud over deres trivsel. Sådan er meldingen fra fagforeningerne Djøf og HK i Børsen

Hos Djøf har telefonerne kimet ekstra meget under coronakrisen, og fra 1. juli til 23. november har 800 medlemmer ringet ind til deres fagforening med trivselsproblemer og stress. I samme periode i 2019 var antallet 663, en stigning på 20 pct.

“En klar overvægt af vores medlemmer er rigtigt glade for hjemmearbejdet. Det giver bedre balance mellem arbejds- og privatliv. Derfor hører vi mange positive reaktioner om det. Men vi kan også se hjemmearbejdets bagside, og at mange har det svært. Det er en kæmpe udfordring, som stiller rigtigt store krav til arbejdspladsen og til ledelsen,” siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat til Børsen.

Samme melding kommer fra forsikringsselskaberne Tryg, Gjensidige og PFA. Absolut størstedelen af danskerne håndterer hjemmearbejdet godt, men den mentale folkesundhed er udfordret lige nu. Antallet af sager om angst, stress, isolation, ensomhed og depression stiger kraftigt.

“På overfladen ser det godt ud. Det korte sygefravær er lavt, og det længerevarende sygefravær er faldet 11,4 procent. Så det er fristende at konkludere, at det udbredte hjemmearbejde er en stor succes,” siger Rikke Haaber, chef for strategisk sundhed hos forsikringsselskabet PFA til Børsen

Hun siger samtidig, at meget tyder på, at vi skubber noget foran os, som er en risiko for virksomhederne, og som man som ledelse må forholde sig til.

Arbejdsdage bliver grænseløse

Hvor sommermånederne normalt er absolut lavsæson for psykologbistand, gav juni, juli og august et boom af behandlinger for stress, angst og depression på Gjensidiges regning. Og isolation og ensomhed hos hjemmearbejdende er ifølge Gjensidiges psykologer en større faktor end nogensinde.

“Der er opstået et helt nyt arbejdsliv med grænseløse arbejdsdage uden vante rammer og med savn af kollegaer og ledelse. Tingene flyder sammen. Det er svært for mange,” siger Louise Brix, fagchef for sundhed i Gjensidige.

Cabi: Hjemmearbejde er ikke for alle

Cabi har for nylig lanceret et webtema om hjemmearbejde som vej i job for mennesker med nedsat arbejdsevne. Juniorkonsulent Jakob Nørgaard Bentsen er enig med forsikringsselskaberne i, at arbejdsgiverne har en vigtig ledelsesopgave for at få hjemmearbejde til at fungere godt.

"Hjemmearbejde er ikke for alle. Nogle har brug for at komme på arbejdspladsen dagligt. Det er meget forskelligt, hvordan vi som mennesker reagerer på hjemmearbejde gennem længere tid, så for arbejdsgiverne handeler det om at finde de medarbejdere, som trives med det, og hvor opgavernes karakter passer til det," siger Jakob Nørgaard Bentsen.

Han forklarer videre, at arbejdsgiverene er vigtigt at følge godt op på de medarbejdere, som arbejder hjemme, og sikre, at de stadig er en del af virksomhedens sociale liv.

"Det handler om, at man som arbejdsgiver hele tiden er i kontakt med sine medarbejdere og løbende evaluerer, om hjemmearbejde er den rigtige løsning. Om det er noget, der skal skrues op eller ned for, og om samarbejdet med kollegaerne er, som det skal være," siger Jakob Nørgaard Bentsen.

Cabis webtema findes på cabiweb.dk/hjemmearbejde, hvor arbejdsgivere bl.a. kan downloade tjeklister og værktøjer til, hvordan hjemmearbejde kan komme til at fungere.

Mere information

Læs mere i Børsen her og her (kræver login)

Se Cabis tema om hjemmearbejde på Cabiweb.dk/hjemmearbejde

Cabi afholder også webinar om hjemmearbejde målrettet ansatte i jobcentrene - Se mere her

Emner

Tags


Cabi er et nonprofit videns-, netværks-, og formidlingshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for virksomheder og kommuner, der ønsker at fremme:

  • Udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse.
  • Udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job.
  • Trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Jakob Rom Johansen

Jakob Rom Johansen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder Presse, nyhedsbeve, nyheder, sociale medier 20658534

Relaterede nyheder