Gå til indhold
Det har afgørende betydning for flygtningekvinders jobmuligheder, om de får opbakning hjemmefra.
Det har afgørende betydning for flygtningekvinders jobmuligheder, om de får opbakning hjemmefra.

Nyhed -

Flygtningekvinder kommer nemmere i job med mandens accept

Sociale og kulturelle udfordringer kan være med til at holde kvinder med flygtningebaggrund væk fra arbejdsmarkedet. Især ægtefællens accept har afgørende betydning, viser erfaringer fra sjællandsk kommune. 

Der er markant færre flygtningekvinder end mænd på det danske arbejdsmarked. Kun omkring hver tiende flygtningekvinde kommer i job, når hun kommer til Danmark. Det har en ny rapport fra Integrationsministeriet netop slået fast.

Der kan være forskellige kulturelle og familiære aspekter, der forhindrer kvinderne i at komme ud i arbejde. Erfaringer fra Odsherred Kommune viser nu, at det især har betydning, om manden bakker sin kone op i at komme ud på arbejdsmarkedet. Det fortæller områdeleder fra Quick Care, Razan Haugaard, der arbejder med integrationsprojekter i kommunen:

”Hvis jobindsatsen skal lykkes, er det vigtigt, at kommunen forstår familiehierarkiet. For hvis ikke det er manden, så er det måske fætteren, storebroren eller en tredje, der ender med at stikke en kæp i hjulet og finde på undskyldninger for, hvorfor hun ikke skal i job,” siger hun til Fagbladet 3F.

Selvom det oftest er mændene, der er forsørgere, skal kvinderne også selv tage ansvar og finde motivationen for at komme i arbejde.

Charlotte Niemann, virksomhedskonsulent i Odsherred Kommune, mener, det er vigtigt at få det gjort klart for både ægtefællerne og kvinderne:

”Både manden og kvinden skal vide, at de har et ansvar for, at integrationen bliver en succes, og derfor skal de begge i arbejde,” siger hun til Fagbladet 3F.

Gode erfaringer med at få kvinderne i job

I Odsherred Kommune arbejder man på at hjælpe i alt 44 flygtningekvinder i gang. Indtil videre er resultaterne, at 16 er i gang med en uddannelse, og 11 er i virksomhedspraktik. Kommunen arbejder bl.a. med virksomhedspraktik og sprogskole til kvinderne.

Men der findes også en række andre initiativer, der kan være med til at bane vejen ind på arbejdsmarkedet for flygtningekvinderne. Det har Cabis ”Projekt 500: Ægtefælleforsørgede indvandrere ind i arbejdsstyrken” vist. Gennem indsatser som afklaringssamtaler, løntilskudsjob og virksomhedskontakt hjalp projektet flere flygtningekvinder i gang. Resultaterne blev, at 72 procent af deltagerne enten kom i ordinær beskæftigelse, begyndte på en uddannelse eller opnåede status som erhvervsaktive. 

Projekt 500 blev gennemført i samarbejde med Integrationsnet og LG Insight og blev afsluttet i foråret 2017. 

Mere viden

Læs mere hos Fagbladet 3F

Læs mere om Cabis Projekt 500

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126
Malene Boel Kristensen

Malene Boel Kristensen

Pressekontakt Marketingkoordinator Kommunikation og Marketing 2099 7771

Plads til flere i arbejde

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark