Gå til indhold
Cabi, Velliv Foreningen og SMVdanmark sætter fokus på godt arbejdsmiljø med to konferencer i november
Cabi, Velliv Foreningen og SMVdanmark sætter fokus på godt arbejdsmiljø med to konferencer i november

Nyhed -

Ekspert: Indsatsen mod stress skal starte fra toppen

Stadig flere føler sig psykisk overbelastede på jobbet, og et ekspertudvalg under regeringen peger i en ny rapport på, at der skal mere viden om psykisk arbejdsmiljø ud i virksomhederne. Men indsatsen mod den psykiske overbelastning skal starte fra toppen i virksomheden, mener stress-ekspert hos Cabi.

Det går den forkerte vej i bestræbelserne på at nedbringe antallet af danskere, som føler sig psykisk overbelastede på jobbet. En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at antallet af lønmodtagere, som oplever psykisk overbelastning på jobbet, er steget med 17 procent fra 2012 til 2016.

Det fik sidste år beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at nedsætte et ekspertudvalg, som skulle kortlægge de alvorligste udfordringer med arbejdsmiljøet, og de er nu kommet med deres anbefalinger til forbedringer.

Her anbefales det bl.a. at der skal øget fokus på viden om det psykiske arbejdsmiljø i virksomhederne, og at det skal ske via en særlig uddannelse for ledere. Det er dog ikke nok, mener Dorte Rosendahl Kirkegaard, seniorkonsulent hos Cabi og ekspert i stress.

Netop det psykiske arbejdsmiljø er omdrejningspunktet på to konferencer i København og Horsens, som Cabi er værter for i november.

”Det er helt rigtigt, at den nærmeste leder skal have viden om forebyggelse og håndtering af udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø. Men hvis forebyggelse skal lykkes, er det vigtigt, at det sker på alle niveauer i virksomheden. Fra organisationen til ledelsen, teamet og den enkelte medarbejder. Og det skal starte helt fra toppen på organisationsniveau, hvor vilkårene for den daglige ramme for arbejdet bliver lagt,” siger Dorte Rosendahl Kirkegaard.

Ekspert: Fokusér på organisationen frem for individet

Regeringens ekspertudvalg anbefaler desuden, at arbejdsgivere, ledere og medarbejdere skal have bedre forudsætninger for at engagere sig i den forebyggende arbejdsindsats.

Det helt afgørende er så, at der bliver sat rigtigt ind, når virksomhederne engagerer sig, mener Dorte Rosendahl Kirkegaard. Indsatsen skal fx flyttes fra et fokus på individet til at fokusere på organisationen.

”I mange virksomheder bliver mange ledere trænet til at spotte og håndtere, når en medarbejder viser symptomer på stress. Men hvis vi skal forebygge stress bør enhver arbejdsplads risikovurdere, hvilke rammer der er for løsningen af opgaver. Og om der er noget ved selve rammerne for jobbet, som kan være kilden til stress,” siger Dorte Rosendahl Kirkegaard.

Hun forklarer, at det vigtigste element til forebyggelse af stress er medarbejdernes indflydelse på løsning af egne opgaver.

”Derfor er det helt afgørende, at medarbejderne har indflydelse på mængden af arbejdet, tempoet samt hvor komplekse opgaverne er. Hvis man har nogle vilkår på arbejdspladsen, hvor medarbejderne ikke har indflydelse på det, er det svært at forebygge stress,” slutter Dorte Rosendahl Kirkegaard.

Vil du vide mere om Cabis konferencer om psykisk arbejdsmiljø? – Så læs med her

Emner

Tags

Pressekontakt

Kathrine Juhl Jørgensen

Pressekontakt Digital redaktør Website 2517 0497
Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Souschef Kommunikation og marketing 4128 4126

Relaterede nyheder

Bedre arbejde til flere

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes.

Cabi
Åboulevarden 70, 3
8000 Aarhus C
Danmark