Pressemeddelelse -

Investeringer i beskæftigelsesindsatsen er en god forretning

Mennesker på kanten af arbejdsmarkedet har brug for en målrettet og helhedsorienteret indsats kombineret med virksomhedsrettede tilbud, hvis de skal i job, og det kan betale sig for kommunerne at investere yderligere i beskæftigelsesindsatsen.

Den erkendelse er ved at brede sig landets kommuner, og for at kunne sikre den kontinuerlige indsats, som skal få flere væk fra offentlig forsørgelse, udser flere kommuner sig nu områder, hvor de investerer målrettet i en bedre beskæftigelsesindsats.

Det forklarer Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker ved CARMA – Center for Arbejdsmarkedsforskning under Aalborg Universitet.

”De senere år er man flere steder begyndt at investere mere langsigtet i beskæftigelsesindsatsen, og i mine øjne er det, det rigtige at gøre, fordi helhedsorienterede og individuelt målrettede indsatser virker for borgere, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Samtidig skal man være bevist om, at gevinsten skal høstes på den lange bane, for det er borgere, som kræver tid for at flytte sig,” siger Thomas Bredgaard.

Hjørring investerer 125 millioner i beskæftigelsesindsatsen

Han følger bl.a. Hjørring Kommune, hvor der mellem 2015 og 2018 investeres 125 millioner kr. i beskæftigelsesindsatsen til bl.a. flere medarbejdere, efteruddannelse og nye it-systemer. Det er en investering, som forventes at være tjent ind i 2019 i form af færre borgere på offentlig forsørgelse og øgede skatteindtægter, når flere kommer i job.

”Det er en stor satsning, men selve tankegangen om at investere langsigtet er den helt rigtige, og det er også derfor, at mange andre kommuner er interesserede i de erfaringer, de gør sig i Hjørring,” siger Thomas Bredgaard.

Hjørring Kommune er dog ikke de eneste, som gør sig erfaringer med at investere i beskæftigelses-indsatsen. Videns- og netværkshuset Cabi har i 2016 fundet en række eksempler på, hvordan kommuner arbejder med strategiske investeringer i beskæftigelsesindsatsen. Eksemplerne er samlet i et tema på Cabiweb.dk/investeringsstrategi.

Flere i job og penge i kommunekassen er win-win

”Det er i alles interesse at få flere i job, og derfor er det interessant at se på, hvordan kommunerne får mest ud af indsatsen. Fælles for de eksempler vi har beskrevet er, at investeringerne har været med til at få flere i job, og samtidig sparer kommunerne penge til offentlig forsørgelse. Det håber vi på, kan inspirere endnu flere kommuner til at investere i beskæftigelsesindsatsen med det mål at få flere i job,” siger Peter Rosendal Brunø Frederiksen, strategisk udviklingschef hos Cabi.

Aarhus har stor succes med at investere i fleksjob

En af de kommuner, som har succes med at investere i beskæftigelsesindsatsen, er Aarhus. Ansættelse af fire ekstra jobkonsulenter og oprettelse af en central pulje til midlertidige fleksjob har betydet, at flere borgere er flyttet fra langvarig ledighedsydelse til ordinært fleksjob.

”Jobkonsulenterne stiller skarpt på vigtigheden af, at de midlertidige fleksjob ligner ordinære fleksjob så meget som muligt. Det lykkes vi i høj grad med,” siger centerchef i Jobcenter Aarhus, Gitte Breinholt Bjerregaard.

Målgruppen for de midlertidige fleksjob er borgere, som i 18 ud af de sidste 24 måneder har været på ledighedsydelse. Oprindeligt var målet her, at 35 procent skulle videre til et ordinært fleksjob efter senest seks måneder.

Det mål er i høj grad nået, da 73 procent af de borgere, som har gennemført projektet, er kommet i beskæftigelse. Knap 295 er kommet i ordinært fleksjob, og fire er sågar kommet i ordinært job.

”Det er en fantastisk måde at få folk til at arbejde med deres kompetencer og afklare, hvad de kan. De har været ledige i lang tid, når de kommer til os. Og vi ved, hvor vi kan matche dem med et job. Det er en stor succes,” siger Gitte Breinholt Bjerregaard.

Se mere i Cabis tema om investeringsstrategier på Cabiweb.dk/investeringsstrategi

Emner

Tags


Vi vil skabe bedre arbejde til flere. Sammen med jobcentre og virksomheder skaber vi løsninger, der forandrer og virker i praksis, så flere kommer i job.

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Kommunikationschef 4128 4126
Jakob Rom Johansen

Jakob Rom Johansen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 20658534