Få vores nyheder på mail

Store kommunale forskelle på hvor mange flygtninge, der erklæres jobparate

Nyhed   •   Sep 01, 2017 16:06 CEST

Der er stor forskel på, hvor mange jobparate flygtninge kommunerne har.

Seks ud af ti flygtninge bliver i gennemsnit erklæret jobparate. Men andelen af jobparate flygtninge er vidt forskellig fra kommune til kommune, viser ny analyse.

I nogle kommuner erklærer man 75 procent flygtninge for jobparate. I andre kommuner er det tal under halvdelen. Forskellene er blevet tydelige med en ny analyse, som Dansk Erhverv står bag.

Analysen viser, at der i toppen ligger 16 kommuner, der alle erklærer over 75 procent for jobparate. I den modsatte ende af listen ligger 10 kommuner, der erklærer under halvdelen jobparate.

På trods af de interne forskelle mellem kommunerne, kan det konstateres, at der generelt er blevet flere jobparate flygtninge. For halvandet år siden lå tallet omkring tre procent, forklarer Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL’s arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg. Han mener, sidste års trepartsaftale er en del af forklaringen:

”Vi fik nogle ændringer i gennem med regeringen, så vi kan få gjort flere klar til arbejdsmarkedet,” siger han til dknyt.

Aftalen skulle blandt andet sikre, at flygtninge som udgangspunkt vurderes jobparate.

Uenighed om forklaringen

Thomas Kastrup-Larsen mener, forskellene i kommunerne skyldes, at succesen sker i forskelligt tempo fra kommune til kommune. Men der findes imidlertid også andre mulige forklaringer på forskellene ude i kommunerne.

Hos Dansk Erhverv mener chefkonsulent Peter Halkjær primært, det skyldes forskellig forvaltningspraksis ude i kommunerne.

I Foreningen Nydansker er direktør Torben Møller-Hansen mere skeptisk over for tallene.
Han mener, man bør tage forbehold for, at forskellene kan skyldes, at antallet af flygtninge varierer meget mellem kommunerne. Og at grupperne af flygtninge ikke er ens i alle kommunerne. Dog erkender han, at forskellene mellem flygtningene ikke er så markante, at det alene kan give en forklaring.

Læs mere om analysen hos dknyt 

 Mere viden for virksomheder og jobcentre om flygtninge i job her