Gå til indhold
Der er stor forskel på, hvor meget landets kommuner benytter sig af virksomhedspraktik til deres ledige.
Der er stor forskel på, hvor meget landets kommuner benytter sig af virksomhedspraktik til deres ledige.

Nyhed -

Stor forskel på om kommunerne sender ledige i virksomhedspraktik

Nogle kommuner sender mange af deres kontanthjælpsmodtagere ud i virksomhedsrettede forløb, mens det sker langt mindre i andre kommuner. Det kan skyldes jobcentrenes metoder eller virksomhedernes holdning til samarbejde.

Virksomhedspraktik har tidligere vist sig at hjælpe ledige tættere på et ordinært arbejde. På trods af det, er det langt fra alle kommuner, der bruger de virksomhedsrettede tilbud lige meget. Der er stor forskel på, hvor mange kontanthjælpsmodtagere der kommer i praktik i en virksomhed eller i job med løntilskud rundt omkring i landets kommuner. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Erhverv lavet på baggrund af tal fra jobindsats.dk, der dækker 3. kvartal i 2017.

Forskelle på jobcentre og virksomheder

I bunden af den nye opgørelse ligger kommuner som Dragør, Furesø og Odense. Her kommer færre end hver tiende kontanthjælpsmodtager ud i virksomhedsrettede forløb. Anderledes ser det ud i Middelfart, Skanderborg og Lemvig Kommune, hvor 40 procent eller flere sendes ud i virksomhederne.

Forskellene kan skyldes forskellige tilgange i kommunerne. Det mener professor i arbejdsmarked på Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard:

”I nogle kommuner vil man gerne have en stor intern projektafdeling, hvor man gør kontanthjælpsmodtagerne klar, før man sender dem i virksomhedsrettet aktivering, fordi man er bange for, at de vil knække halsen på at komme ud til rigtige arbejdsgivere. I andre kommuner gør man det modsat og får dem hurtigst muligt i praktik,” siger han til Ugebrevet A4.

Han påpeger dog, at forskellene ikke kun handler om jobcentrenes indsats, men også om de lokale virksomheders samarbejdsvillighed. 

I Odense erkender rådmand Steen Møller (K), at kommunens metoder har været forældede:

”Set i bakspejlet har den metode, som vi har brugt i Odense til at hjælpe kontanthjælpsmodtagere og øvrige ledige i job, været en fejl. Derfor har vi også valgt at lave det om nu og har fundet de ressourcer, der skal til for at skrue op for virksomhedsindsatsen,” siger han til Ugebrevet A4.

Virksomhedspraktik virker

Virksomhedspraktik er et redskab, der tidligere har vist sig at skabe gode resultater og være med til at hjælpe ledige i ordinær beskæftigelse.

Kontanthjælpsmodtagere øger deres jobchancer med 84 procent, hvis de har været i praktik i en privat virksomhed. Det viser Beskæftigelsesministeriets analyse ”Virksomhedspraktik virker”.

Mere viden 

Læs mere om de kommunale forskelle på virksomhedspraktik hos Ugebrevet A4

Læs analysen ”Virksomhedspraktik virker” hos Beskæftigelsesministeriet

Læs mere om virksomhedspraktik hos Cabi

Emner

Tags


Cabi er et nonprofit videns-, netværks-, og formidlingshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for virksomheder og kommuner, der ønsker at fremme:

  • Udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse.
  • Udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job.
  • Trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Pressekontakt

Ea Nielsen

Ea Nielsen

Pressekontakt Kommunikationschef 4128 4126
Jakob Rom Johansen

Jakob Rom Johansen

Pressekontakt Kommunikationsmedarbejder 20658534